lauantai 17. tammikuuta 2015

Kylmäkäsittely II ja Pluggbox


Löysin marketin alelaarista Nelson Gardenin Pluggboxin, jonka ostoa olen harkinnut. Hinta oli nyt sen verran hyvä, että ostin sen.





Pluggbox on huomattavasti pienemmän kokoinen, kuin olin kuvitellut. Yhden taimen tila ei todella ole iso, mutta ilmeisesti riittävä koulittavaksi asti kasvatukseen. Ajattelin käyttää boxin pienuutta hyväkseni akileijojen siementen kylmäkäsittelyssä. Tämähän mahtuu jääkaappiin loistavasti kansineen päivineen! Näitä mahtuisi meidän isoon jääkappiimme useampikin vierekkäin ja päällekkäin. Ja jäisi vielä ruuallekin tilaa.

Täytin boxin pienet ruukut tiiviisti mullalla ja kastelin. Akileijojen siemenet ovat pieniä käsitellä, joten otin pinsetit avuksi. Yksi siemen yhteen ruukkuun.





Boksissa on 49 ruukkua, joihin laitoin Winky Double Red-Whiten ja Perfumed Gardenin siemeniä.





Nelson Garden oli pakannut siemenet paperipussin sisälle läpinäkyvään pussiin, josta siemenet oli helppo ottaa pinseteillä.




Muisti on toisinaan todellakin yhtä lyhyt kuin kananlento. Siksi piirsin boksista kartan ja maamerkiksi merkitsin yhden kulman teipillä. Nyt on helppo katsoa missä mitäkin kasvaa. Jos kasvaa.

Peittelin siemenet ihan kevysti mullalla ja pistin boksin kansineen jääkaappiin.

Saa nähdä, kuinka kylmäkäsittely onnistuu näin. ja oliko tämä oikea ajankohta akileijojen siementen kylmäkäsittelyyn.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on nuo Nelsonin 49 paikkaiset taimipotti-tarjoittimet, en ole kovin tyytyväinen niihin.

    Minusta * potit liian pienet, vähän multaa mahtuu yhteen pottiin * vaikeata pitää koko tarjotin kosteana ilman, että multa tulee läpimäräksi mikä ei sovi kaikille siemenille * taimet itävät epätasaisesti ja itäneet siirrettävä yksitellen suurempiin potteihin & ravinteikkaampaan multaan, koska noissa pienissä ei tila & ravinteet riitä niille samalla kun osa vielä odottaa itämistä. = hankalaa ja aikaa vievää näpertämistä ja tulee ainakin 2-3 koulintaa/taimi ja kaikki eri aikataulussa.

    Olisivat mielummin tehneet esim 25 paikkaisen, jossa isommat yksittäiset potit. Käytänkin näitä viljelytarjottimia lähinnä pienvihreitten versojen sisäviljelyyn mm. aasialaiset salaattivihannekset, rucolan sekä retiisin, punajuuren, krassi, herneen versot ja korianterin, jotka leikataan saksilla pikkutaimina suoraan voileipävihanneksiksi.

    Kun haluan esikasvattaa paljon eri lajikkeita samalla kertaa käytän ns minikasvihuonetta jossa 30 pottia halkaisijaltaan n. 3-5 cm. Pikkuisen hitaampi sienen itämisaika, mutta paljon tasaisempi siemenitävyys, tanakammat taimet sekä vähemmän uudellenkoulintakertoja (1-2) ja tasaisemmalla kokonaisaikataululla. Myös Root-Master on hyvän kokoinen ja helppo kasitellä yksittäisinäkin taimina

    Viljelyn iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pia!

      Kiitos kommentistasi, oikein mukava kuulla sinun käyttökokemuksiasi Pluggboxista.

      Saa tosiaan nähdä tuleeko eriaikaan itävyydestä ongelmaa tässä kokeilussani. Onneksi laitoin kuitenkin paljon samaa laatua ja pieniä siemeniä, josko se pelastaisi tilannetta. Katsotaan kuinka käy.

      Kiitos minikasvihuone vinkeistä! Täytyy katsella muitakin vaihtoehtoja Pluggboxin rinnalle. Käyhän se kasvatus maitopurkissakin, mutta ovat nämä huomattavasti siistimmän näköisiä, kun kuitenkin pitkään ovat sisällä esillä.

      Poista

Kiitos kommentistasi, jokainen kommentti lämmittää mieltä :)