sunnuntai 23. elokuuta 2015

Arboretum Mustilan taimipäivä

Arboretum Mustilassa  oli 22.8 taimipäivä, jonka luvattiin olevan kasviharrastajalle silkkaa ylellisyyttä ja sitä se olikin. Aloitimme päivän taimitoria kierrellen. Paikalla oli sekä suomalaisia että virolaisia myyjiä. Klorofyllin Idän Immeisiltä ostin sinivaleunikkoja ja omenaminttuja, jotka odottavat vielä istutusta.

Lämpötila oli jo aikaisin aamulla parissakymmenessä ja kohosi päivän aikana 27 asteeseen. Mitä parhain ilma siis!





Taimipäivänä Mustilan Arboretumissa pidettiin lyhyitä luentoja. Jaakko Saarinen luennoi uusista ja eksoottisista marja- ja hedelmäkasveista, Marjatta Uosukainen luennoin pienten pihojen alppiruusuista, Antti Aulio kokemuksista & muistoista siemenkeruumatkoilta ja Anssi Krannila venäläisistä ruvenkestävistä omenalajikkeista.

Kävimme kuuntelemassa puutarhaneuvos Anssi Krannilan odotetun luennon. Krannila on taatusti Suomen tunnetuin omena-asiantuntija. Luento pidettiin vanhan aitan ylisillä ja voi sanoa, että tunnelma oli kohdillaan. Arboretum on perustettu 1902, mutta en osaa sanoa milloin rakennukset ovat tarkalleen tehty. Vanhoja, tunnelmallisia ja ihania joka tapauksessa.



Penkeille oli levitetty tunnelmaan sopivasti räsymattoja istujien iloksi. Anssi Krannilan luento koski venäläisiä ruven kestäviä omenalajikkeita. Luennon alkupuolella alkoi kuulumaan aikamoinen jyly, kun hävittäjä lensi Arboretumin yli. Luennon nimellä ja hävittäjillä ei onneksi ollut muuta yhteistä kuin sama aika ja sama paikka.
Venäläisten lajikkeiden nimet ovat kieltä osaamattomalle tuskaisen vaikeita muistettavia. Mikähän se makoisa ja mehukas venäläinen omenalajike nyt olikaan, josta kuulemma mehua tulee niin valtavasti, että haukkauksen jälkeen kainalotkin ovat märkinä mehusta. Krannilan luento sai vakuuttumaan, että venäläisiä ruvenkestäviä lajikkeita kannattaa istuttaa, sillä ne torjuvat itse omenaruven eikä myrkkyjä tarvita.






Arboretum Mustila on ainutlaatuinen kasvien kokeilualue, jonka 120 hehtaarin puistoalueella kasvaa lähes 100 havupuulajia 200 lehtipuulajia sekä lukuisia pensaita, köynnöksiä ja perennoita maapallon eripuolilta. Koristepensaista tunnetuimpia ovat arboretumin alppiruusut ja atsaleat, joita on yli 150 lajia ja lajiketta.



Luontoelämyksen lisäksi puistossa on tarjolla runsaasti puu- ja kasvitietoa. Alueen opastaulut ja luontopolut esittelevät monipuolisesti arboretumin kasveja ja koekasvatustyön tuloksia. Alueeseen voi tutustua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. Ensikertalaisenkin on helppo liikkua alueella sillä alueelle on merkitty kolme helposti seurattavaa retkeilureittiä, joiden pituudet ovat 1,5km, 2,5km ja 3km.

Mustilan arboretumissa voi myös geokätköillä. Mustilassa geokätköily ei ole vain aarteen etsintää. Kätkö ohjaa ihmiset paikkoihin, joita muuten ei puistosta löytäisi. Kätkö on jo sinällään mielekäs pähkinä purtavaksi, mutta sen lisäksi geokätkö johtaa kivoihin, erikoisiin tai erikoisen kauniisiin paikkoihin.


Taimipäivänä Arboretumissa järjestettiin erilaisia opastettuja puistokierroksia. Kierrokset lähtivät kahvilalta.





Menimme Kari Junnolan saniaskierrokselle. Kierros kesti tunnin verran ja oli Junnolan vetämänä päivän toinen saniaiskierros. Meitä osallistujia ei ollut tällä toisella kierroksella kuin kuusi, joten kuulimme kaikki hyvin mitä Junnola puhui ja siirtyminen paikasta toiseen pienellä porukalla oli kätevää. Junnola näytti alueen erilaisia saniaisia ja kertoi mm. niiden lisääntymisestä ja ominaispiirteistä. Olipa mielenkiintoista! Kiitos kierroksesta!



Arboretumin puissa kiipeili erilaisia köynnöksiä, mm. kiinanlaikkuköynnöksiä (actinidia kolomikta).





Alppiruusut olivat valtavia! Puistokierros kulki ajoittain suorastaan alppiruusutunnelissa.

Toukokuussa alueella järjestetään alppiruusujenpäivä kukinnan alkaessa. Varmasti kokemus nähdä valtavat alppiruusut kukassa. Alppiruusujen kukinnasta voi saada esimakuja Arboretum Mustilan esittelyvideosta.









Mustilan arboretumissa on monenlaista tapahtumaa pitkin kesää. Tällekin vuodelle riittää vielä tapahtumia mm.elokuun viimeisenä päivänä järjestetään sienikurssi arboretumin metsissä ja syys-lokakuussa on lähiruokamessut sekä Mustilan Ystävien syystapaaminen.

Aivan ihana paikka! Kiitos järjestäjille hienosta päivästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, jokainen kommentti lämmittää mieltä :)