lauantai 7. maaliskuuta 2015

Akileijan esikasvatus



Kylvin akileija Winky Double Red and White:n siemenet Pluggboxiin 17.1.

Siemenet olivat Nelson Gardenin valikoimaa ja koska omaa kuvaa ei kukasta vielä ole saatavilla lainataan Nelson Gardenin kuvaa tästä ihanuudesta.




Akileijan siemenet itävät valossa, joten niitä ei peitetä mullalla.

Viikon verran siemenet saivat olla huoneenlämmössä kosteassa mullassa. Kylvöstä ei saa päästää kuivumaan missään vaiheessa. Pluggboxissa kosteus pysyy todella hyvin, mutta tarvittaessa kylvös kastellaan varovasti sumuttamalla

Viikon päästä kylvämisestä siirsin Pluggboxin jääkaappiin. Akileijan siemen tarvitsee kylmän jakson (kylmäkäsittelyn) itääkseen. Kylmäkäsittelyllä katkaistaan siemenen lepotila.






Kylvöksen kosteudesta on pidettävä erityisen hyvä huoli aina siihen asti, että kasvi on taimi. Itämisvaiheessa kuivumaan päässyt kylvös on mitä todennäköisimmin menetetty.

Akileija voi hyvinkin innostua itämään kylmäkäsittelyn aikana esim. jääkaapissa. Kylvöstä kannattaa siis tarkkailla säännöllisesti.

Kokemukseni mukaan kylmäkäsittelyn jälkeen akileijan siemenelle annettu lämpö kiihdyttää sen itämistä. Myytävänä on mm. sähköllä toimivia lämpömattoja. Toiset käyttävät lattialämmitystä hyväkseen. Itse olen todennut erinomaisen hyväksi pitää kylvösastiat takan muurin vierellä. Paikka ei ole liian kuuma, mutta hohtaa lämpöä kylvöpurkkeihin. 

Kylvösastioita ei kannata itämisen aikana sijoittaa vetoisalle ikkunalaudalle, vaikka valoa siten olisikin enemmän tarjolla. Itse siirtäisin tällaiselle kylmemmälle paikalle astiat aikaisintaan vasta sitten, kun sirkkalehdet ovat puhjenneet.

Helmikuussa luonnonvaloa ei vielä ole riittävästi, joten pienet akileijat pääsivät ikkunalaudalla kasvivalon alle. Kasvivalona on Airamin led-kasvilamppu, joka on kasveille suunniteltu erikoislamppu. Sen säteily on sovitettu kasvin tarvitsemille aallonpituuksille. Tämä kasvivalo ei tuota lainkaan UV-säteilyä. Runsas sininen ja punainen säteily auttaa kasvia kasvamaan pituutta sekä voimistumaan ja oikea säteily edistää tehokkaasti fotosynteesiä. Kuten alla olevista kuvista voi nähdä, tämä lamppu toimi hyvin. Taimista tuli vankkoja, ei pitkiä hujoppeja.


Winky Double Red and White:n siemenet innostuivat itämään jääkaapissa ja pääsivät kasvivalon alle 20.2. Kylvöstä siis viiden viikon päästä kahta siementä lukuunottamatta sirkkalehtiasteella.

 


Kylvin tämän akileijan siemeniä 24 kpl ja niistä 23 siementä oli itänyt 7.3 mennessä. Todella hyvä itämisprosentti.

Yksi perässä tulija (kurkistaa kuvassa alarivissä) oli vasta sirkkalehtiasteella, aiemmin itäneet tekivät jo lisää lehtiä.








19.3. pienet akileijan taimet pääsivät pluggboxista isompiin ruukkuihin. Olivat voineet olla vielä Pluggboxissa kasvattamassa lisää juuria, mutta oli sopiva päivä siirtää, joten se on nyt tehty.

Hentoja vaaleita juuria.



Kaksin ruukkuun, 19.3.




Taimet näyttävät tältä 5.4.
Itämisestä 6 viikkoa.
Taimet saavat kastelun yhteydessä lisäravinnetta.
Jos multasormea syyhyttää jo tammikuussa, voi tällä kasvuvauhdilla aloittaa akileijojen kylvön jo vuoden alussa.



Syyskuun 2015 lopussa akileijat ovat  jo isoja puskia. Ensi kesänä nähdään toivottavasti myös kukkia.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, jokainen kommentti lämmittää mieltä :)