torstai 5. maaliskuuta 2015

Ystävälle

Tapasin tänään tärkeän ystävän. Paljon ehdittiin puhua, paljon jäi sanomatta. Haluan kertoa sinulle, että olimme molemmat hetken hiljaa lähdettyäsi, hymy huulilla. Ihan kuin olisit tuonut tullessasi kevään tuulahduksen. Olet tärkeä, erityinen.

Kysyit miten olen siemeniä laittanut kasvamaan. Oli niin paljon puhuttavaa, etten ehtinyt kunnolla vastaamaan. Siksi tämä blogipostaus on sinulle, ystäväni.

Olen käyttänyt taimikasvatukseen tarkoitettua ostomultaa. Biolanin tai Kekkilän kylvömultaa. Kylvömullassa turve lisää kosteuden ja hapen pidätyskykyä. Seulotulla väliaineella (hiekka, turve) saadaan tasainen kosteus ja ilmatila taimien pienille ja hennoille juurille. Tavallista kukkamultaa ei kylvöihin kannata käyttää, koska se on siemenille ja taimille liian ravinteikasta. Taimien juuret saattavat palaa liian vahvassa mullassa ja taimet lakastuvat.

Kylvöastioina olen käyttänyt sitä sun tätä. On Rootmasteria, Bluggboxia, viime kesältä säilöttyjä ostotaimien astioita, viinirypälerasioita, multasormesta puoleen hintaan ostettuja kylvöpurkkeja. Mitä nyt on juuri sillä hetkellä käsillä ollut, kun kylvöinto on iskenyt.



















Tärkeää on pitää kylvös kosteana, sitä ei saa päästää kuivumaan. Sumupullo on ollut ahkerassa käytössä ja mullan alta kastelusta olen pitänyt myös huolta.

Kylvös kannattaa peittää muovilla, jos et satu ostamaan kannellista kylvöastiaa. Pluggboxissa kosteus pysyy todella hyvin, kun kannen asettaa niin, että tuuletusreiät ovat ummessa. Kosteuden pidätys onnistuu kannettomissakin astioissa vaikkapa elmukelmulla.

Liian tiivissä kylvöksessä mullan pinta voi alkaa homehtumaan, joten kannattaa tarkkailla tilannetta ja tuuleuttaa aina tarvittaessa.

Ostotaimien ruukkuja en viitsinyt kelmuttaa, vaan laitoin pusseihin. Hyvin on kosteus tiivistynyt pusseihin muutaman pitemmän työpäivän jälkeen. Pusseihin on nyt tehty pienet ilmastointireiät. Nämä ovat viikonloppuna menossa verannalle kylmäkäsittelyyn. Nämä ruukut pääsevät myöhemmin isolle alustalle (kaukaloon), jossa kastelu on mahdollista alakautta.




Pusseissa voidaan ihan hyvin.

Osa siemenistä itää valossa! Muista tarkistaa saako siemenen peittää mullalla.




Pluggboxin pienuutta epäilin aiemmin kovasti. Tällä pienellä kokemuksella, joka minulla tästä on, voin sanoa, että tuntuu kätevältä. Akileijat voivat hyvin. Siirrän nämä todennäköisesti isompaan ruukkuun, kun kasvavat ja voimistuvat ja ovat kasvattaneet hyvät juuret. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto järjestelmälliselle ihmiselle. Kovin isoja siemeniä tähän ei kuitenkaan kannata laittaa.




Luulin ottaneeni Pluggboxista kaikki akileija Perfumed Gardenin siemenet pois toiseen astiaan, mutta katsohan mikä tuolla nurkassa kurkistaa! Tällä valkoisella akileijalla on paljon vaaleammat sirkkalehdet, kuin puna-valkoisilla serkuillaan.

Se on sinulle.

This fine strain of Aquilegias was produced with two aims in mind: large flowers and strong perfumes. You won't be disappointed by the lovely Granny's Bonnets produced from these seeds. And we are warned to expect the occasional amazing freak hybrid! 2-3 ft. (Chiltern Seeds)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, jokainen kommentti lämmittää mieltä :)